Acne

Acne

Acne

Acne vulgaris (jeugdpuistjes) komt bij 85% van de mensen tussen de 12 en 24 jaar oud voor. De aanwezigheid neemt na de puberteit sterk af naar ongeveer 5%. Op volwassen leeftijd wordt acne vaker gezien bij vrouwen dan mannen. De aandoening kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van het dagelijks leven.

Acne is een aandoening van het haar-talgkliercomplex. Talgklieren komen overal op het lichaam voor, behalve op de handpalmen en voetzolen en monden meestal uit in haarzakjes. In het gelaat, op de borst en op de rug worden de meeste talgklieren waargenomen. De functie van talg is het voorkomen van vochtverlies, beschermen tegen bacteriën en schimmels en het soepel houden van de huid. Als de uitgang van de talgklier verstopt raakt, wordt dat acne genoemd.

Bij acne zijn verschillende huidproblemen te herkennen:

  • Ontstekingen
  • Open comedonen of mee-eters (zwarte kopjes)
  • Gesloten comedonen (witte kopjes)
  • Pustels (kleine ontstekingen met een witte kop)

De precieze oorzaak is nog altijd niet geheel bekend. Toch zijn er een aantal factoren die acne duidelijk kunnen uitlokken:

  • Toegenomen talgproductie
  • Veranderingen in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)
  • Aanwezigheid van bacteriën
  • Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken

Hormonale schommelingen, uitwendige mechanische en chemische stoffen en erfelijke factoren kunnen acne verergeren. Ook geneesmiddelen kunnen leiden tot acne.

Er zijn verschillende vormen van acne te onderscheiden.

Acne vulgaris

De meest voorkomende vorm van acne. Kan alle typische kenmerken van acne vertonen, maar is meestal een vrij milde vorm.

Acne conglobata

Zeer heftige ontstekingen van de talgklieren. Dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltraten) zijn zichtbaar. Acne conglobata wordt meestal op de rug gezien en vooral jonge mannen hebben een kans op het ontwikkelen van deze vorm van acne.
 

Acne fulminans

Bij deze heftige, maar gelukkig zeldzame vorm van acne lijken de afwijkingen sterk op die van acne conglobata. Het verschil is dat de patiënt algehele malaise ervaart, maar ook gewichtsverlies en gewrichts- en spierpijn kunnen voorkomen. Deze vorm van acne beging vaak heel plosteling.

Acne infantum

Baby-acne komt vrij vaak voor bij pasgeboren baby’s. Onder invloed van hormonen die van moeder op kind zijn overgegeven, kunnen kleine acne-puistjes worden gezien in het gelaat van de baby. Deze puistjes zijn over het algemeen mild en verdwijnen doorgaans vanzelf.

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa)

Afwijkingen in liezen en oksels die voor veel pijnklachten kunnen zorgen.

Voor acne zijn verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar, maar over het algemeen wordt gestart met dieptereiniging en chemische peelings. Wanneer de acne onder controle is, kan microdermabrasie of microneedling worden ingezet om littekens minder zichtbaar te maken. Daarnaast geeft de huidtherapeut huid- en productadviezen.

Gerstekorrels (milia)

Gerstekorrels, oftewel milia, zijn kleine witgele bultjes gevuld met keratine die ongeveer zo groot zijn als een speldenknop. In enkele gevallen kunnen ze groter worden. Ze kunnen voorkomen op alle leeftijden. Hoe langer de milia aanwezig zijn, hoe harder de inhoud wordt. Milia zitten met name rondom de ogen en op de wangen en zijn onschuldig, maar kunnen als storend worden ervaren.

Milia kunnen eenvoudig verwijderd worden door de huidtherapeut middels het inprikken en het ledigen van de bultjes.

Plan vandaag nog een afspraak

Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een behandeling.

Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een behandeling.