Huidoneffenheden

Huidoneffenheden

Huidoneffenheden

Onder goedaardige huiduitstulpingen vallen steelwratjes (fibromen), ouderdomswratten (verruca seborrhoica), dermatosis papulosa nigra en xanthelasma.

Fibromen

Fibromen zijn kleine gezwellen op de huid die kenmerkend zijn door het steeltje waar ze aan vastzitten. Deze goedaardige huiduitstulpingen ontstaan vaak door wrijving van de huid. Tevens zien we fibromen vaker op latere leeftijd, voornamelijk bij vrouwen tijdens of na de menopauze. Ze kunnen zowel huidkleurig als lichtbruin zijn. Fibromen worden in twee verschillende soorten onderscheiden. De eerste is fibroma molle, ook wel weke fibromen genoemd. Deze zijn vaak gelokaliseerd in de hals, onder de oksels, onder de borsten, in de liezen en op het bewegende ooglid. Ook zien we harde fibromen, fibroma pendulans. Deze komen in mindere mate voor en zijn gelokaliseerd op de extremiteiten (armen en benen). Ze voelen aan als een hard schijfje.

Fibromen kunnen worden verwijderd door middel van elektrocoagulatie.

Verruca Seborrhoica

Verruca seborrhoica (ouderdomswratten) worden gekenmerkt door een verheven plekje dat ruw aanvoelt. Het uiterlijk kan lijken op een wrat, maar bevat vaak pigment waardoor de plekjes donker kleuren. Ook de structuur kan bij iedere verruca seborrhoica verschillen. Ze ontstaan vaak op latere leeftijd en kunnen overal op het lichaam voorkomen, behalve op handpalmen, voetzolen en lippen.

De behandeling die kan worden toegepast is elektrocoagulatie.

Xanthelasma

Xanthelasma is een gelige zwelling in de huid, die worden gezien als goedaardige, plaatselijke vetophopingen. Ze komen voor als bultjes of plakkaten. In grootte kunnen ze variëren van enkele millimeters tot het gehele ooglid. Deze bultjes komen meestal voor in de binnenooghoeken en veelal op beide oogleden. Het geeft weinig tot geen klachten, maar kan wel als cosmetisch storend worden gezien.

Soms zien we dat xanthelasma ontstaat door een te hoog cholesterol of bij vrouwen na de overgang, maar kan ook zonder oorzaak ontstaan.

Xanthelasma kan behandeld worden met elektrocoagulatie.
 

Dermatosis Papulosa Nigra

Dermatosis Papulosa Nigra is de medische term voor donkerbruine tot zwarte wratachtige bultjes. Ze hebben vaak een doorsnede van 1 tot 3mm en liggen boven op de huid. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij de donkere huid en is te zien in het gelaat, op de hals en op de borst. Meestal worden de eerste bultjes gezien rond het veertigste levensjaar en het aantal neemt toe naarmate de leeftijd vordert. Het ontstaan van dermatosis papulosa nigra is onbekend. Wanneer de aandoening uitgebreid voorkomt, wordt vaak gedacht aan een erfelijk component. Dermatosis papulosa nigra is onschuldig en hoeft niet behandeld te worden.

Indien de bultjes als cosmetisch storend wordt ervaren, is behandeling door middel van elektrocoagulatie een optie.

Plan vandaag nog een afspraak

Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een behandeling.

Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een behandeling.