Vaatproblemen

Vaatproblemen

Vaatproblemen

Vaatproblemen kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën; couperose, rosacea, spider naevus (spinnenkopje), naevus flammeus (wijvlek) en cherry angioma.

Couperose

Bij couperose zijn meestal talrijke uitgezette rode/blauwe bloedvaatjes in het gelaat zichtbaar, vaak gezien op de wangen, de neus en de kin. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij de blanke huid en is volkomen onschuldig maar kan als cosmetisch storend worden ervaren. De eerste vaatjes zijn vaak zichtbaar rond het 30e levensjaar en de aandoening wordt vaker gezien bij vrouwen dan mannen.

Couperose ontstaat doordat de kleine adertjes in de huid verslappen en de vaatjes verwijden. Er zijn verschillende oorzaken die aan couperose ten grondslag kunnen liggen, zoals overmatige blootstelling aan zonlicht, erfelijke aanleg, gebruik van corticosteroïden op de huid en alcoholgebruik.

De behandelmogelijkheden bij couperose bestaan uit lasertherapie of elektrocoagulatie.

Rosacea

Rosacea is een goedaardige huidafwijking van de huid. Het wordt gekenmerkt door rode vaatjes (couperose) in het gezicht en gaat vaak samen met kleine papels (bultjes) en puistjes. De huidaandoening komt voor in het gezicht en met name op de wangen en neus. Het ontstaat vaak op middelbare leeftijd en wordt voornamelijk gezien bij huidtype 1 tot 3.

De ontstaanswijze van rosacea is niet bekend. Een hogere doorbloeding of mijten (demodex mijt) op de huid zouden de oorzaak kunnen zijn. Daarnaast zijn er bepaalde factoren die rosacea kunnen verergeren, zoals blootstelling aan UV-straling, stress, warmte, koude, wind, alcohol, pittig eten, sommige geneesmiddelen en huidverzorgingsproducten (voornamelijk parfums en zeep) of irritatie door cosmetica.

De vaatjes bij rosacea zijn goed te behandelen. Dit kan worden gedaan door middel van lasertherapie of elektrocoagulatie.

Spider naevus

Een spider naevus (spinnenkopje) is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Deze plekjes worden vaak gezien bij zwangere vrouwen, maar kunnen op elke leeftijd ontstaan en ook bij mannen worden spider naevi gezien. Een spider naevus is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar kan cosmetisch wel storend zijn.

Een spider naevus kan behandeld worden met lasertherapie of elektrocoagulatie.

Naevus flammeus (wijnvlek)

Een wijnvlek is een aangeboren afwijking die voornamelijk voorkomt in het gelaat, maar ook op andere delen van het lichaam kan worden gezien. De aandoening wordt vanaf de geboorte al gezien en is dan vaak vlak en roze. Naarmate de leeftijd vordert kan de wijnvlek veranderen van een roze naar paarse verkleuring waarbij de vaatjes verder uit kunnen zetten en de vlek zo wat dikker wordt en wat meer op de huid komt te liggen. Het is onbekend hoe een wijnvlek precies ontstaat. De aandoening is niet erfelijk, de vlek zal nooit spontaan verdwijnen. Ongeveer 0,5% van de baby’s wordt geboren met een wijnvlek.

Behandeling van een naevus flammeus is mogelijk door middel van lasertherapie. Indien dit onvoldoende resultaat geeft kan camouflagetherapie worden ingezet.

Cherry angioma

Cherry angioma (kersenwratjes) zijn goedaardige bultjes die veel voorkomen. Ze worden ook wel bloedblaartjes genoemd. Kersenwratjes zijn uitstulpingen van de kleinste vaten van het lichaam en zien er uit als kleine rode bultjes op de huid. Ze zijn volledig onschuldig maar kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren.

De bultjes ontstaan vaak op latere leeftijd en kunnen in groten getale voorkomen, maar ook enkele cherry angioma kunnen worden waargenomen. De oorzaak is niet geheel duidelijk, maar veslapping van de vaatwanden wordt vaak als mogelijkheid gezien, evenals overmatige blootstelling aan zonlicht. Daarnaast worden cherry angioma vaak in verband gebracht met zwangerschap.

Cherry angioma kunnen behandeld worden middels lasertherapie of elektrocoagulatie.

Plan vandaag nog een afspraak

Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een behandeling.

Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een behandeling.