Littekentherapie

Littekentherapie

Littekentherapie

Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd op verdikt zijn kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut past speciale massagetechnieken toe waardoor de doorbloeding in de littekens verbetert en de huid weer soepel aan zal voelen.

De behandeling zal niet geheel pijnloos zijn, maar wordt wel volledig aangepast op de conditie van de te behandelen huid. De interval en het aantal behandelingen zijn afhankelijk van de ernst van het litteken. Na de behandeling kan het behandelde gebied rood zien en eventueel beurs aanvoelen.

Littekenmassage bij een atrofisch litteken
De doorbloeding van het litteken en de omliggende huid wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Hierdoor kan er meer zuurstofrijk bloed richting het litteken stromen, waardoor het litteken uiteindelijk steviger zal worden en het niveauverschil kleiner zal worden.

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken
Bij het verminderen van een hypertrofisch litteken is het belangrijk een paar weken na het ontstaan van het litteken de therapie te starten. In een later stadium wordt het remmen van de eventuele groei van het litteken veel moeilijker. De massage zorgt voor een betere doorbloeding en een versoepeling van het litteken.

Littekenmassage bij hypertrofische littekens door brandwonden
Bij recent ontstane brandwonden wordt de huid licht gemasseerd. Herhaling is bij dit soort littekens erg belangrijk, de groei van littekenweefsel wordt op deze manier geremd. De massage werkt tevens pijnverlichtend door de milde druk die wordt gegeven. Pas als het litteken ‘goed’ genezen is, kan een stevigere massage worden toegepast. Als de huid soepeler wordt, wordt deze ook beweeglijker waardoor het litteken minder trekkerig en pijnlijk aan zal voelen.

Ter ondersteuning kan de huidtherapeut kiezen voor andere behandelingen. Bij lymftaping wordt tape op rek aangebracht over het litteken, waardoor een liftende werking ontstaat op de huid. De afvoer van lymfevocht wordt zo gestimuleerd en pijn en jeukklachten kunnen worden verminderd.

Daarnaast kunnen siliconenpleisters worden aangebracht. Deze kunnen ervoor zorgen dat een litteken kleiner wordt en soepeler aanvoelt.

Keloïd littekens worden nauwelijks behandeld bij SkinMedic, omdat hier vaak meerdere benodigdheden voor beschikbaar moeten zijn. De huidtherapeut kan hier meer informatie over geven.

Plan vandaag nog een afspraak

Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een behandeling.

Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een behandeling.