Borstkanker

Borstkanker

Borstkanker

Vrouwen (en mannen) die borstkanker doormaken of door hebben gemaakt, kampen vaak met lichamelijke gevolgen die emotioneel ingrijpend kunnen zijn. In sommige gevallen moet de persoon een borst of tepel missen, is er een (verkleefd) litteken aanwezig of zit er een vochtophoping (lymfoedeem) door verwijderde lymfeklieren of een beschadigd lymfestelsel. Bij de nazorg en begeleiding van deze specifieke groep kan de huidtherapeut een actieve rol spelen.

Door het toepassen van verschillende technieken zoals oedeemtherapie of littekentherapie kunnen pijn, lichamelijk ongemak en de zichtbare gevolgen na een operatie of behandelingen worden verminderd. Naast deze behandelingen biedt de huidtherapeut een luisterend oor. Tevens kan ze een ondersteunende rol bieden in het herstellen van het zelfvertrouwen en de acceptatie van de veranderingen die de patiënt zowel lichamelijk als geestelijk ondergaat.

Een operatie bij borstkanker leidt in de meeste gevallen tot vochtophopingen in het aangedane gebied (lymfoedeem). Pijn en stijfheid die daarbij vaak voorkomen kunnen door middel van oedeemtherapie (Manuele Lymfdrainage MLD, lymftaping en compressietherapie) worden verminderd. Na een borstreconstructie kan een medische tatoeage uitkomst bieden. Hierbij wordt een tepel(hof) gereconstrueerd door het zetten van een tatoeage. Littekentherapie kan worden toegepast wanneer er sprake is van een pijnlijk, vastzittend of verkleefd litteken.

Plan vandaag nog een afspraak

Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een behandeling.

Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact op voor een behandeling.