Acnetherapie
Acnetherapie
Acnetherapie
Acnetherapie bestaat uit verschillende behandelmogelijkheden. Tijdens het intakegesprek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld, waarbij wordt gekeken welke behandeling het beste resultaat bij uw huid kan geven.
In de meeste gevallen wordt acnetherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor uw vergoedingsoverzicht en de mogelijkheden. In sommige gevallen is een verwijsbrief nodig van een (huis)arts.
Wanneer er veel onzuiverheden (puistjes en mee-eters) aanwezig zijn, wordt allereerst begonnen met:
Dieptereiniging en chemische peeling
Bij deze behandeling wordt begonnen met een manuele reiniging, de dieptereiniging. Dit houdt in dat ontstekingen en mee-eters worden verwijderd, door het aanprikken en uitdrukken/ledigen van de aanwezige onzuiverheden. Vervolgens wordt een chemische peeling aangebracht, die door het exfoliërende effect zorgt voor een vernieuwing van de bovenste huidlaag. Door het verdunnen van de huid kan het talg beter uitgescheiden worden, waardoor er minder snel ontstekingen zullen ontstaan.
De chemische peelings waarmee SkinMedic werkt zijn van het merk Mesoestetic en Lira. Beide merken zijn especialiseerd in allerlei peelings. Deze zijn uitermate geschikt voor acnebehandelingen. Ze kunnen tevens worden ingezet voor pigmentvlekken, roodheid en huidveroudering.
Lactic clear peeling
De lactic clear peeling is een peeling gebaseerd op melkzuur, heeft een oplichtend effect en is voornamelijk geschikt voor de donkere huidtypes. De peeling bevat onder andere melanine onderdrukkende middelen, zoals hyaluronzuur, groene thee en echinacea en is daarom zeer geschikt voor het gebruik bij pigmentstoornissen, de zonbeschadigde huid en de gedehydrateerde huid. De antioxidanten laten de huid er fris uitzien en voelen.
Sal pulp peeling
Deze peeling is op basis van salicylzuur en pulp en heeft een keratolytische werking, wat inhoudt dat de huid verweekt en zal gaan schilferen. De peeling draagt bij aan een verbeterde opname van aangebrachte producten. De retinol in de peeling maakt het geschikt voor de behandeling bij acne en hyperpigmentatie.
Pumpkin peeling
De pumpkin peeling (bevat pompoenenzymen) is geschikt voor anti-aging, hydratatie, pigment en acne. De peeling bevat onder andere retinol en antioxidanten van granaatappel en mango en heeft een exfoliërende werking van de bovenste huidlaag. Het stimuleert de celdeling en zorgt voor een gladder, egaler en frisser huidoppervlak.
Jessner peeling
Jessner peeling wordt ingezet voor alle vormen van acne. De zuren hebben een positief effect op aanwezige ontstekingen bij acne. Deze peeling is tevens effectief voor de behandeling van pigmentstoornissen en heeft een verfrissend effect op de huid.
Trichloorazijnzuur peeling (TCA)
Deze diepe peeling bevat naast trichloorazijnzuur ook salicylzuur en is ideaal om ingezet te worden voor huidverjonging, rimpels, grove poriën, (acne)littekens en pigmentstoornissen.
Voor het bereiken van een optimaal resultaat adviseren de huidtherapeuten van SkinMedic om tevens de aangeraden thuisproducten te gebruiken.
Na de behandeling kan de huid één tot twee dagen rood zijn, met eventueel schilfering of korstvorming. Dit is een normale huidreactie die na een week ongeveer hersteld zal zijn. Behandelingen zijn nodig met een interval van twee tot vier weken, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Gemiddeld zijn er drie tot vijf behandelingen nodig.
Wanneer de actieve onzuiverheden afnemen, zijn er andere mogelijkheden om acnelittekens aan te gaan pakken:
Microdermabrasie
Bij microdermabrasie wordt door middel van fijne kristallen de bovenste huidlaag afgeschuurd, waarbij de huid zelf nog wel intact blijft. Hierdoor wordt de vorming van collageen en elastine gestimuleerd. Deze bouwstenen zorgen ervoor dat de huid er glad en stralend uit komt te zien. Door het afschurende effect worden acnelittekens oppervlakkiger en daardoor vaak minder zichtbaar. Ook post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) kan minder zichtbaar worden door het gebruik van microdermabrasie.
Microdermabrasie kan ook in combinatie met een chemische peeling toegepast worden. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om tot een goed resultaat te komen. De huid kan na de behandeling één tot twee dagen wat rood zijn en korstjes of schilfering kan ontstaan. Binnen een week herstelt deze reactie. Afhankelijk van de ernst van de littekens of de PIH wordt een behandeling om de twee tot vier weken ingepland en ligt het aantal behandelingen tussen de drie en vijf.
Microneedling
Microneedling maakt kleine gaatjes in de huid. Ook bij deze behandeling blijft de huid intact. Kleine kanaaltjes worden gecreëerd die het natuurlijk herstelproces van de huid stimuleren. Hierdoor worden collageen- en elastinevezels aangemaakt, waardoor de huid steviger wordt en littekens en rimpels kunnen vervagen. De behandeling wordt vaak toegepast bij tekenen van huidveroudering zoals rimpels, afname van de trekvastheid van de huid, maar ook bij acne-, operatie- of brandwondenlittekens. Tijdens de behandeling wordt een tussenstof gebruikt, zodat het apparaat gemakkelijk over de huid kan bewegen. In sommige gevallen kan gekozen worden voor een chemische peeling als tussenstof. Afhankelijk van de ernst van de (acne)littekens kiest de huidtherapeut voor een bepaalde diepte waarmee de naaldjes de huid ingaan.
Bij microneedling kan de huid na de behandeling één tot twee dagen roodheid vertonen. Daarnaast kunnen schilfers en korstjes ontstaan. Een rode gloed kan nog wat langer zichtbaar zijn. Meestal zijn de huidreacties na een week afgenomen. Vaak wordt voor meerdere behandelingen gekozen, met een interval van twee tot vier weken, afhankelijk van de ernst. Over het algemeen zijn er drie tot vijf behandelingen nodig.
Gerstekorrels (milia)
Een andere vorm van acne is gerstekorrels (milia). Deze zijn gemakkelijk te verwijderen door middel van het aanprikken van de gerstekorrel met een steriel naaldje. Vervolgens wordt het bultje uitgedrukt (geledigd).