Nazorg borstkanker
Nazorg borstkanker
Nazorg borstkanker
Bij de nazorg en begeleiding van vrouwen met borstkanker heeft de huidtherapeut vaak een actieve rol. De gevolgen zijn vaak lichamelijk en emotioneel ingrijpend; hierbij moet gedacht worden aan het ontbreken van de borst of tepel, het ontstaan van littekenweefsel of vochtophopingen door verwijderde lymfeklieren of een beschadigd lymfestelsel.
Pijn en lichamelijk ongemak kunnen worden verminderd, evenals de zichtbare gevolgen van de operatie door de behandelingen die de huidtherapeut aanbiedt. Naast de behandelingen biedt de huidtherapeut een luisterend oor en levert graag een ondersteunende rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en de acceptatie van de lichamelijk zichtbare veranderingen.
Toepassen van therapieën
Een operatie bij borstkanker leidt in veel gevallen tot vochtophopingen in het aangedane gebied. Pijn en stijfheid ontstaan door een vochtophoping kan door middel van oedeemtherapie (Manuele Lymfdrainage (MLD), lymftaping en compressietherapie) worden verminderd. Na een borstreconstructie kan tevens de techniek van medische tatoeage toegepast worden voor de reconstructie van de tepel(hof). Littekentherapie wordt toegepast wanneer er sprake is van een pijnlijk en/of vastzittend/verkleefd litteken.
Littekenmassage
Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de cosmetische ontsieringen van littekens verminderen.
Oedeemtherapie
Door de behandeling van borstkanker kan het lymfestelsel beschadigd raken. Aangetaste lymfeklieren worden doorgaans ook verwijderd, waardoor overtollig weefselvocht onvoldoende wordt afgevoerd. Dit veroorzaakt een vochtophoping, met als gevolg (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek die het lichaam helpt het overtollige vocht weer af te kunnen voeren. Hierdoor neemt de zwelling en de daardoor ontstane pijn en stijfheid af. De huidtherapeut geeft daarnaast adviezen over hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen, ter voorkoming en verergering van complicaties.
Lymftaping
Bij lymftapen wordt elastische tape op het lichaam aangebracht. Lymftape is een aanvulling op de oedeemtherapie. De methode is 25 jaar geleden ontwikkeld in Japan. Doordat de huid op spanning wordt gebracht en de tape elasticitiet biedt, wordt de huid gelift. Hierdoor ontstaat ruimte tussen opperhuid en lederhuid. Dit worden ook wel convulsies genoemd. Het zijn gebieden met een hogere en lagere druk gecreëerd op kunstmatige wijze. Het oedeem gaat zich verplaatsen langs de aangebrachte tape in de richting van de lymfeknopen. De ruimte die onder de tape vrij komt zorgt voor een drukafname en een betere functie van de kleppen van de initiële lymfevaatjes, waardoor het oedeem zich kan verplaatsen langs de aangebrachte tape in de richting van de lymfeknopen.