Pigmentstoornissen
Pigmentstoornissen
Pigmentstoornissen
Wanneer er teveel of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is, wordt dat een pigmentstoornis genoemd.
Er zijn verschillende pigmentstoornissen te onderscheiden.
Lentigo solaris
Lentigo wordt ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Deze bruine verkleuring van de huid is over het algemeen goedaardig en komt meestal voor bij mensen van middelbare leeftijd die veelvuldig zijn blootgesteld aan UV-straling (zonlicht of zonnebank). Deze vlekken komen dus voornamelijk voor op de zonbeschenen delen, zoals de handruggen en het gelaat. Lentigo zijn niet pijnlijk, maar kunnen cosmetisch storend zijn.
Als de plek verandert van vorm of kleur, is het altijd raadzaam om de huisarts te raadplegen. Zo kan worden vastgesteld of een behandeling -anders dan voor cosmetische redenen- noodzakelijk is.
Melasma
Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Het is een bruine verkleuring die voornamelijk wordt gezien bij zwangere vrouwen, of vrouwen die de anticonceptiepil of hormoonmedicatie gebruiken. Deze bruine vlekken worden voornamelijk gezien op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is mogelijk dat de vlekken spontaan verdwijnen, maar ze kunnen zich weer ontwikkelen onder invloed van zonlicht, een (nieuwe) zwangerschap, hormoonmedicatie of pilgebruik. De aandoening is geheel onschuldig, maar kan wel als cosmetisch storend worden ervaren. Behandeling is medisch gezien niet nodig, maar kan om cosmetische redenen wel worden uitgevoerd.
Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
Post inflammatoire hyperpigmentatie komt vaak voor op plaatsen waar een ontsteking heeft gezeten, zoals acne of eczeem. Het is een goedaardige rode tot bruine verkleuring. Mensen met donkere huidtypen (huidtype Fitzpatrick IV-VI) hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Er is een mogelijkheid dat de verkleuring vanzelf verdwijnt, maar dat is zeker niet altijd het geval.
Naevus
Een naevus -moedervlek- is een goedaardige vlek op de huid. De vlek kan soms verheven zijn en is licht tot donker van kleur. De vlekken kunnen aanwezig zijn vanaf de geboorte, maar vaker ontstaan ze tussen het 3e en 40e levensjaar. Zonverbranding op jonge leeftijd alsook erfelijke aanleg kunnen de ontwikkeling van moedervlekken stimuleren. In enkele gevallen kan een moedervlek kwaadaardig worden. Wanneer deze van vorm, kleur of grootte verandert of klachten geeft, wordt een bezoek aan de huisarts aangeraden. Deze kan bepalen of behandeling noodzakelijk is.
Vitiligo
Bij vitiligo verdwijnt er juist pigment uit de huid, waardoor er onschuldige, maar soms ontsierende melkwitte vlekken ontstaan. De ontstane vlekken verschillen in vorm en grootte en komen voornamelijk voor in het gezicht, op de handen en in de schaamstreek. Vaak worden vlekken ook symmetrisch gezien; op beide ellebogen of beide knieën etc. Vitiligo is geen kwaadaardige huidaandoening, maar kan wel als cosmetisch zeer storend worden ervaren.
De verschillende vormen van hyperpigmentatie kunnen behandeld worden door middel van microdermabrasie, chemische peeling of lasertherapie (tot huidtype 3). Daarnaast kan camouflagetherapie worden ingezet om de verschillende vormen van pigmentverschillen in de huid te camoufleren.